Jozef Maria van Hensbergen
1921 - 2002

Zoon van Hendrik S. van Hensbergen  &  Margaretha C.H. Zeestraten
Zoon van Saam van Hensbergen  &  Alida Zandbergen
Zoon van Leonard van Hensbergen  &  Maria Jacobsdochter van den Bosch
Zoon van Samuel van Hensbergen  &  Alida Leendertdochter Duindam
Zoon van Jacobus van Henijsbergen  &   Petronelle van der Paauw
Zoon van Damianus van Heijnsbergen  &  Kaatje van der Meer
Zoon van Samuel van Hensbergen  &  Beatrix Jacobsdochter van Haastrecht

broers en zussen: Sam, Piet, Hennie, Truus, Alie, Antoon, Leo
 
Why is MS looking for him?

 

In dankbare herinnering aan

Pater Josef van Hensbergen C.S.Sp.
* 29 september 1921 t 19 januari 2002

Pater van Hensbergen werd in Noordwijkerhout geboren. Op 14-jarige leeftijd vertrekt hij naar het missiehuis van de Congregatie van de Heilige Geest in Weert, omdat hij heel graag pater wil worden", zoals hij aan de toenmalige overste van het missiehuis schreef. Jozef is een goed student en doorloopt zonder noemenswaardige problemen geheel de opleidingsperiode tot het priesterschap. Op 16 juli 1948 wordt hij te Gemert priester gewijd door Mgr. Giobbe.
In 1949 wordt zijn droom om missionaris te worden werkelijkheid als hij naar Bagamoyo (Tanzania) vertrekt.
Hij staat aan het begin van een rijk en gevarieerd missionarisleven. Hij begint als kapelaan op de missie van Kikeo, waar hij zich meteen goed thuis voelt en zich het swahili goed eigen maakt.
Twee jaar later, in 1951, treffen wij hem als leraar op de Middle School in Bigwa, waar hij o.a. het Swahili onderwijst aan zijn leerlingen.
De mooiste tijd echter heeft hij ongetwijfeld doorgebracht als leraar op het St Peter's Seminary in Bagamoyo, waar hij van 1952 tot 1965 werkzaam was. Hier tussen zijn leerlingen voelt hij zich thuis en kan er al zijn energie kwijt. Met pijn in het hart verwisselt hij in 1965 het St Peter's Seminary met het seminarie voor late roepingen in Hattem. Zijn verblijf in Hattem is dan ook niet van lange duur en na twee jaar is hij weer terug in Afrika, dit keer in Bigwa en Mgolole, waar hij de zorg voor weeskinderen op zich neemt.

Een hersenbloeding wordt hier spelbreker en dwingt hem in 1969 naar Nederland terug te keren. Na deze hersenbloeding zal hij nooit meer het dynamisme terugvinden van voorheen. Maar dit verhindert hem niet in 1971 toch weer terug te gaan naar Tanzania en als pastoor te gaan werken in de parochie van Kigurunyembe in Morogoro.
Vervolgens treffen wij hem aan als rector bij de zusters in Kibungo Chini. Hier zal hij 14 jaar blijven, van 1974 tot 1988, en zijn Afrikaanse periode afsluiten. Hij weet het benodigde geld bij elkaar te krijgen om een kerk te bouwen en sticht hier een nieuwe parochie.
Hoezeer hij ook aan deze parochie gehecht is, hij voelt dat zijn krachten langzaamaan minder worden en dat de tijd gekomen is om zijn werk aan anderen over te geven.
Zijn brieven uit die tijd laten ons een beetje vermoeden, hoeveel het hem gekost moet hebben te besluiten om definitief naar Nederland terug te keren.

Jozef was zeer aan zijn familie gehecht en zijn familie aan hem.
Vandaar zijn besluit om in het verzorgingstehuis 'Munnekeweij' in Noordwijkerhout te gaan wonen, dicht bij zijn familie. Ook al was er de laatste jaren geestelijk en lichamelijk een teruggang te constateren, dank zij de goede verzorging door het personeel en de zorgzame nabijheid van zijn familieleden heeft Jozef hier nog 14 jaren tevreden en gelukkig geleefd.

Wij mogen erop vertrouwen, dat de Heer, de Meester van de oogst en Bron van alle Leven, hem nu zal opnemen in Zijn woning en hem zal laten delen in Zijn Rust en Zijn Vrede voorgoed.

Wij danken u allen voor uw belangstelling tijdens het leven en bij het afscheid van pater Jozef van Hensbergen.

Familie van Hensbergen
Congregatie van de H. Geest

De bisschop van Morogoro staat centraal;
 Jozef kijkt glimlachend toe.

Congregatie van de Heilige Geest
http://www.missie-geest.nl

Het Huis van Hensbergen

Werkmap voor 't Huis van Hensbergen