vrije tijd & jeugdbeleid

 

1.2    Vrije Tijd  &  Verveling

Onderzoeksresultaat:

 • Veel jongeren zijn lid van een club of vereniging.
 • Daarnaast geeft bijna iedereen aan, één of meer hobby’s te hebben, zowel binnen- als buitenshuis.

Probleemstelling:

 • Mag verondersteld worden, dat er onder jongeren in NdB. weinig of géén verveling voorkomt?

 

1.2.1  Meisjes die verveling ervaren.

Dat niemand zich verveelt? Daar denk ik anders over! Op zondag is er niets te doen, nergens eigenlijk. En zaterdagavond ook niet! Ook door de week niet, dus eigenlijk is er nooit wat te doen.
Je zou een eigen jeugdruimte moeten hebben. Net zoals bijvoorbeeld in de Bijlmer, waar ik wel eens kom.
Nederhorst is er misschien te klein voor, maar er zou toch een discoruimte moeten kunnen zijn. Disco in het weekend en door de week iets anders. Je moet er gewoon kunnen binnenlopen. Jongeren kunnen het zelf organiseren. Er is nu in ieder geval vrij veel verveling. Ik verveel me best ook wel. NdB ligt niet dicht bij de steden. Weesp of ’s Graveland stellen ook niet veel voor. Je moet al naar Amsterdam of Hilversum voor iets leuks.

Ik verveel me hier wel heel veel. Ik woon hier nog niet zo lang en ken daarom maar weinig mensen. Mijn beste vrienden wonen in Eemnes en Blaricum en het OV is hier zeer gebrekkig. Daarom ga ik ook niet zo veel weg.

Verveling is in Nederhorst best wel veel aan de orde, vooral in de winter. In de zomer heb je nog de strandjes. Verveling merk je ook, omdat er vrij veel vernield wordt in Nederhorst.

Er is hier veel verveling. Als je ’s avonds klaar bent met je huiswerk, wil je graag met je leeftijdgenoten zijn. Dan kun je alleen de straat op. En daar sta je alleen maar een beetje rond te hangen.

Naar mijn idee is er zeker ’s avonds veel verveling. Ik heb als hobby dierenverzorging, maar er is hier géén kinderboerderij.

’s Avonds is er niets te doen in NdB. Ik schrijf veel met vrienden en ga veel uit buiten het dorp. Volgens mij is er wel sprake van verveling bij jongeren uit NdB.

Er is zeker wel sprake van verveling. Vaak zie je groepjes bij elkaar die wat rond staan te hangen, maar het is niet zo dat iemand dat organiseert. Er kan nu ook niet meer op de motor gecrossd worden en dat geeft ook verveling. Dat kan niet meer vanwege de nieuwbouw.

Ik heb géén hobby’s en verveel me wel, zowat iedere avond, en dan ga je maar de straat op. Als er meer zich vervelen, ga je vanzelf kloten of vernielen. Nou, en dan ga je ook maar weer binnen zitten, maar de t.v. gaat ook vervelen.

Voorlopige conclusie van meisjes die verveling ervaren:

 • Meisjes die verveling “herkennen”, zijn bijna allemaal géén lid van een vereniging of club.
   

 • Verveling is er vooral ’s avonds en in het weekend, omdat er geen uitgaansmogelijkheden zijn in NdB.

1.2.2   Jongens die verveling ervaren

Ik verveel me wel heel erg hier in NdB. Je zoekt je heil gewoon op straat met de groep waar je gewoonlijk ook mee vertoeft. Er zijn ook andere groepen, maar er is niet echt sprake van rivaliteit.

Er is wel zeker sprake van verveling, vooral ’s avonds.

In de avond, als het géén mooi weer is, verveel je je wel. Er is dan niks te doen. Je kunt niet uit of ergens heen. Je bent dan gedwongen om te niksen en je verveelt je dood. Elke avond zit het hier op de Voorstraat helemaal vol met jongeren.

Er is wel verveling. In de vakanties is er heel weinig te doen, maar nu komt Flash geloof ik weer. In de weekends is er ook niks.

Er is veel verveling, omdat de faciliteiten die er zijn teveel op vaste tijden zitten en er niet de mogelijkheid is om wat te doen als je er zin in hebt: Maandag is er voetbal …..dan moet je er ook zin in hebben, want dinsdag kan het niet meer. Het kan ook alleen maar, als de leiding aanwezig is. Als we ons vervelen, zoeken we elkaar op straat op, waar we bijvoorbeeld ook wel eens kaarten.

Als je ’s middags vroeg uit school bent en er is niemand thuis, maar ook ’s avonds niet, dan vervelen we ons nogal eens. Je hangt dan wat in een speeltuintje, maar voor de rest is er weinig te doen.

Er is wel verveling denk ik, maar men probeert wel het een en ander. Ik vind dat ze een hek rond de voetbalplaatsen moeten maken, zodat de honden er niet kunnen komen en de boel onderpoepen.

Ik verveel me toch best wel veel, ja. Als mijn vriendjes weg zijn, kan ik niet spelen. Ook op de dagen dat het slecht weer is, heb ik thuis niet veel te doen. Met mijn hobbies kan ik wel veel vrije tijd vullen, maar niet alles.

Er is wel veel verveling en de meesten willen niet elke dag postzegels verzamelen of zo. Het is wel lastig dat je je alleen kunt vermaken of trainen, als de leiding aanwezig is. Voor mij is sport zowel mijn conditie op peil hou-den alsook vrijetijdsbesteding.

Verveling is vooral aan de orde in het weekend en in de vakanties, omdat er géén slecht weervoorzieningen zijn, alleen open recreatiemogelijkheden aan het water.

 

Voorlopige conclusie van jongens die verveling ervaren:

 • Buiten de vaste sporttijden vervelen jongens zich.
   
 • Zij lijken hun sport niet als “vrije tijd” te beschouwen.
   
 • De algemene klacht is, dat er ’s avonds en in de vakantie weinig of niets te doen is.

 

2.2.3   Meisjes die zich niet vervelen.

Ikzelf heb niet echt last van verveling, maar ik zie wel dat anderen zich vervelen. Je ziet vaak iedereen op straat rondhangen. Overdag heb je je huiswerk, maar ’s avonds is er niets te doen dus. Er zijn heel weinig uitgaansmogelijkheden. Daarom zie je dus iedereen op straat. Je hoort wel mensen klagen over die brommers, maar die jongens hebben niets anders te doen. En ’t Wapen is niet echt voor jongeren.

Er zal wel verveling zijn, maar daar heb ik niet echt veel last van.

Of er géén verveling is in NdB weet ik eigenlijk niet.Ik ga vooral uit in Hilversum. Qua dorpsgebeuren ben ik dus weinig in NdB. Ik ervaar wel verveling bij anderen. Op zondagmiddag is er géén kip op straat.

Qua sport zal er géén verveling zijn lijkt mij, maar verder is er niet veel te doen. Maar ik verveel me niet zo en mijn vrienden ook niet.

Als je genoeg dingen te doen hebt, valt het wel mee. De meeste kinderen vervelen zich volgens mij hier niet zo.

Ik verveel mij nooit, want ik heb genoeg te doen. Ik weet niet of andere kinderen zich vervelen. Mijn broers vervelen zich ook niet.

Verveling ligt aan de bezigheden. Jongens lopen hier maar een beetje met hun brommers te kloten en over straat te slenteren. Er zou voor hen ook een crossbaan moeten komen en andere dingen om je te vermaken. Wat meer disco’s. café’s en speeltuinen. De ruimte is ook best wel beperkt. Alles wordt hier volgebouwd.

 

1,2.4   Jongens die zich niet vervelen

Naar mijn idee komt verveling weinig voor. Ik heb er in ieder geval géén last van.

Ik denk wel dat er verveling is vooral net na school, maar ik verzamel ook postzegels en dat is een werkje dat je in je eentje doet en waarmee je je weinig verveelt.

Ik heb meestal wel wat te doen.

Ik verveel me niet echt.

De kleinsten hebben genoeg aan “verstoppertje”en dat soort spelletjes. ’t is geen kwestie van geld. Ze zijn tevreden met een speeltuintje. Ouderen willen meestal ook ’s avonds zich vermaken. Nu moet alles op straat gebeuren.

 

Voorlopige conclusie over jongeren die geen verveling ervaren:

 • Jongeren die géén verveling kennen, ervaren wel dat leeftijdgenoten daar vaak wel last van hebben, maar kunnen zich dat niet voorstellen.
   
 • Gemis aan hobby’s, speel- & uitgaansmogelijkheden zijn volgens hen de oorzaak van verveling.
   
 • Jeugd die zich niet verveelt lijkt een kleine minderheid te vormen.

 

volgende bladzijde
vrije tijd & jeugdbeleid


id-recht    vrije tijd  voor  jeugdbeleid     gyp.nl