vrije tijd & jeugdbeleid

 

1.3. GEMISTE VT-VOORZIENINGEN

Onderzoeksresultaat:

Probleemstelling :

 

1.3. Meisjes en gemiste VT-voorzieningen

Er gebeurd te weinig en te onregelmatig. Ik mis vooral uitgaansmogelijkheden waar ik mensen van 15 jaar en ouder kan ontmoeten. Voor kinderen zouden aparte activiteiten moeten worden georganiseerd. Er hoeven géén activiteiten voor meisjes apart te worden gedaan. Openbaar vervoer is heel lastig als je wilt uitgaan. Er zouden ook meer dingen in NdB gehouden kunnen worden, dan hoef je niet het openbaar vervoer te gebruiken.
Een discobus is wel een leuk idee, maar beter openbaar vervoer is beter, omdat je anders afhankelijk bent van een paar disco’s, waardoor je minder vrij bent. Met het OV kun je zelf
kiezen.

Een eigen honk lijkt me wel leuk. Flash is leuker dan Lolliepop, en daar komen zo’n beetje alle leeftijden. Wat mij betreft moeten de leeftijdgroepen gescheiden worden als er een disco is ofzo. En er moet een eigen honk komen, waar je gewoon naar binnen kunt lopen als je daar zin in hebt, en waar wat spelletjes gedaan kunnen worden zoals: tafelvoetbal of biljart, en waar je niet het risico loopt, dat je je ouders tegenkomt omdat die achter de bar staan of een functie binnen het centrum hebben. Een vriendin kent zo’n club en daar gingen ze 1x per jaar met verschillende groepen op kamp en er werden nog meer activiteiten georganiseerd. Dan dacht ik: “Shit, dat hebben ze hier helemaal niet; dat is toch wel jammer!

Hier is wel het Wapen, maar er komen voornamelijk ouderen.
Ik wil wel mensen leren kennen, maar ik heb géén idee waar ik naartoe moet gaan hier. Ik mis hier een soort ont-moetingsplek voor jongeren zoals b.v. de Scorpio in Bussum of de IJssalon in Laren. Er hoeft niet echt iets speciaal voor één bepaalde groep te komen. Het OV is een ramp. Net als het leuk begint te worden, moet je alweer naar huis, omdat dan de laatste bus komt. Extra nachtvervoer zou een uitkomst zijn, zoals op Texel, waar een bus reed die om twee uur ’s nachts nog alle campings langs ging om mensen af te zetten. M’n ouders willen me wel eens een keer halen, maar doen dat niet elke keer, en om te gaan fietsen…

Dat ik een overdekt zwembad mis, is eigenlijk een grapje. Zomers is daar géén behoefte aan en bovendien is NdB er te klein voor. Ik denk dat er uitgaansmogelijkheden voor alle leeftijdsgroepen ontbreken. Hier in de kantine was tot voor kort Lollipop, maar dat mag niet meer omdat er teveel gesloopt werd. Er hoeft géén onderscheid gemaakt te worden tussen activitetien voor –16 en 16+. Feesten in het Wapen waren erg leuk. Ik ga niet regelmatig uit in NdB, maar dat soort dingen zou ik wel bezoeken. Vanwege overlast mag dit ook niet meer. Ik vind dat een beetje overdreven, wat de feesten in het Wapen waren geruislozer dan laatst b.v. Flash in het parochiehuis. Dat maakte veel meer herrie. Als er wat leuks komt in NdB, zou ik hier veel meer uitgaan. Ik ga zelf veel met de fiets naar Hilversum en heb niet zoveel problemen met vervoer. Een discobus is misschien een oplossing. Ik kom wel veel bekenden uit NdB tegen in Hilversum. Je lost dit probleem niet op door alleen in NdB dingen te organiseren. Mensen gaan toch ook graag buiten hun dorp uit.

Niet dat het speciaal voor jongeren moet zijn, maar er moet wel iets komen dat altijd open is, waar je altijd binnen kunt stappen. Het hoeft ook niet voor aparte leeftijdsgroepen. Ik kan me voorstellen dat men last heeft van de bustijden, en de bus kan natuurlijk wel wat vaker rijden, maar ik denk dat het heel moeilijk is om het iedereen naar de zin te maken, want iedereen gaat niet naar dezelfde plaats uit enzo.

Ik denk dat er vooral algemene uitgaansmogelijkheden gemist worden. Eerder voor 16 jaar en ouder dan jonger, omdat kinderen onder de 16 daar heel andere ideeën over hebben. Ik vind niet, dat er voor meisjes aparte clubs moeten komen. Ik bedoel, dat de ideeën voor jongens en meisjes van hetzelfde uitgaan. Voor jeugd tot 16 kunnen er wel aparte activiteiten gehouden worden. Ik denk dat vooral meisjes die geen brommer hebben, of geen vriend met een brommer, dat die moeilijkheden met het openbaar vervoer hebben. Je kunt nooit ergens wat langer blijven, omdat ook de ouders niet altijd zin hebben om je op te halen. Een discobus zou een goede oplossing bieden. Ook jongeren uit bijvoorbeeld Nigteveld zitten met dit probleem. Ik zou er zeker gebruik van maken.

Alle leeftijden kunnen goed met elkaar omgaan. Toen ik plusminus 13 was en er disco’s werden georganiseerde vond ik het niet zo leuk met al die ouderen erbij, maar als er dan iets voor onze eigen leeftijd werd gedaan, vond ik er eigenlijk ook niks aan. Dat was weer niet leuk genoeg. En wat er nu is, is ook zo commerciëel.
Het Wapen, de mensen bevallen me niet zo maar de jongeren zijn wel leuk, is gewoon te duur. In het weekend zit ik liever met mijn vrienden hier, ook omdat ik als ik naar
Hilversum ga eerder thuis moet zijn. Voor mij hoeven er géén aparte clubs te komen, er wordt vrij gemakkelijk met elkaar omgegaan en de groep neemt makkelijk nieuwe Bergers op. Vervoer is hier een groot probleem, als je in de omgeving wilt uitgaan. Maar ik vind NdB veel gezelliger dus ik heb meer behoefte aan iets in het dorp.

Graag aparte disco’s voor –16 en 16+. Buiten zijn wel wat plekken waar je elkaar tegen komt, maar dat is erg af-hankelijk van het weer. De bustijden zijn erg, daar zou wat aan gedaan moeten worden.

Er zijn inderdaad géén uitgaansmogelijkheden hier. Wat mij betreft gaat het om de leeftijdsgroep van 16 tot 23/24. Ik vind aparte aktiviteiten voor meiden niet nodig. Een oplossing voor vervoersproblemen moet niet gezocht wor-den in beter OV, maar in het organiseren van meer mogelijkheden in het dorp zelf. Ik zou heel graag meer willen doen in NdB, omdat ik het een gezellig dorp vind.

Ik mis geen dingen voor mijn vrije tijd. Ik heb wel tijd tekort. Dat komt ook door school. Het zou wel leuk zijn als er een jeugdgebouw is, waar je zo af en toe eens naar toe zou kunnen.
Dat kan misschien onder leiding van ouderen, maar één avond in de week zou alleen voor kinderen kunnen zijn.
Misschien zou er ook een bloemschikcursus gedaan kunnen worden. Daar zou ik wel aan mee willen doen.
Of er meisjes zijn die klachten hebben over vervoer, weet ik niet. Ik heb er géén last van, want ik ga altijd op de fiets naar school.

Vooral disco’s worden gemist. Die zijn er te weinig en dan moet je buiten het dorp uit, maar dat gaat moeilijk vanwege vervoer. De disco’s kunnen voor alle leeftijdsgroepen gehouden worden, zolang er maar géén ouders bij zijn of veertigers. Voor jongere kinderen zouden aparte activiteiten georganiseerd kunnen worden. Vervoer is een groot probleem. Het is erg rottig, als je in Hilversum wilt uitgaan.

Ik mis bepaalde clubs, maar dat heb ik zojuist al gezegd.

Uitgaansmogelijkheden zijn er voor alle groepen tekort. Je moet wel voor jongeren en ouderen aparte dingen orga-niseren. Allemaal bij elkaar is niet altijd echt leuk, denk ik. Ik heb zelf geen vervoersprobleem, omdat ik alles op de fiets doe.

Flash is er wel, maar dan niet voor ons. Er is géén kinderdisco en ook voor ouderen is er niet echt veel te doen. Ik zou graag willen dat ze voor kinderen van mijn leeftijd iets leuks gaan doen. Ergens heen of zo. Een dagje uit. Voor de Bergse Speeltuinvereniging ben ik ook te oud. Een keertje kamperen met kinderen van rond de 12 – 13 jaar zou ook leuk zijn, maar niet met jongere kinderen.
Ook niet met veel ouder. Voor meisjes apart vind ik niet nodig.
Ik ga ook wel eens winkelen in Hilversum. Dat kan hier ook bijna niet. Maar ik ga dan met mijn vader. Dus voor uitgaan heb ik géén problemen met openbaar vervoer. Wel voor school, want als je hem mist ben je een uur te laat. ’s Avonds ga ik nog niet uit in Weesp of Hilversum.

Ik mis een kinderboerderij, kinderdisco, dansschool, jazzballet, zwembad en bioscoop. Volgens mij kun je dat organiseren voor kinderen van 12 tot 18 jaar en hoef je niet nog eens aparte groepen te maken. Ik heb zelf géén vervoersproblemen omdat we met het hele gezin naar de dansschool gaan met de auto. Ik merk het wel als ik wil gaan winkelen of naar de bioscoop wil. Dan moet ik met de bus en die rijdt maar af & toe.

Voorlopige conclusies meisjes die vt-voorzieningen missen:

 • Bijna alle meisjes missen een ontmoetingsruimte die na schooltijd én ’s avonds open is.
   
 • Daarna is er een grote behoeften aan feesten (disco’s) zoals die door Flash, Lolliepop en Het Wapen worden georganiseerd.
   
 • Er is weinig begrip voor het stopzetten van feesten in het Wapen en de Sporthal.
   
 • Het Openbaar Vervoer is een ernstige handicap, als je door gemis aan mogelijkheden in NdB in gezelligheid in andere gemeenten wilt zoeken.

 

1.3.2   Jongens & gemiste VT-voorzieningen

Ik vind dat er iets speciaal voor jongeren moet komen. De disco die er vroeger in het Wapen was, is opgehouden door klachten van een gemeenteraadslid, maar verder is de muziek er te oud. Dat bevalt me niet zo. Ik ga dus toch liever naar Hilversum om uit te gaan. Je bent dan wel gedwongen om de fiets te nemen, omdat het OV slecht is. Er zou een jongenshonk moeten komen zodat je niet op straat hoeft te staan.

Ik zou eventueel een hockeyclub willen in NdB. Ik zou daar dan ook lid van worden. Daarnaast is een gezellig jongerencafé wenselijk. Ik heb voorkeur voor aparte clubs naar leeftijd (-16 & 16+) \. Wij kunnen het dan helemaal naar onze eigen zin inrichten en organiseren. Volgens mij zijn daar grote groepen jongeren in geïnteresseerd. De bus sluit niet goed aan op de schooltijden. Ik fiets dus.

De gemeente boort alles de grond in. Als er wat te doen is, wordt er door de omwonenende geklaagd. Er is af en toe wel disco. Maar dat stelt niets voor. Het wordt georganiseerd door mensen van de sportkantine, maar iedereen mag er binnen komen. Ik heb geen leeftijdsbezwaren. De jongsten gaan toch eerder naar huis. Zelf vind ik boven de 16 leuker. Ik regel zelf mijn vervoer. Dat is wel lastig. Alles zou op loopafstand, dus in NdB zelf, moeten kunnen.
We hebben veel last van honden: poep op de straat, de strandjes en honden in het meer.
Er is wel vandalisme, maar ik heb er géén last van. Aktiviteiten hoor ik via via, maar niet via de Brug. Een eigen jeugdblad lijkt me niet nodig. Je bent met een half kantje al klaar.

Er was dus zo af en toe wel disco (Flash) maar dat is nu dus ook over. De laatste keer was er iets van een live band dat was wel leuk en zeker voor herhaling vatbaar. De continuïteit van het aanbod is niet echt goed. De ene keer is er wel wat, de andere keer moet je weer wachten.
Er zijn wel bepaalde groepen in NdB, maar de mensen kennen elkaar wel zo’n beetje allemaal. Het OV is een probleem.

Waar je niet mag voetballen, ligt geen poep, waar dat wel mag ligt poep. Er zijn te weinig trapveldjes. Er is onderling genoeg draagkracht tot initiatief. De samenwerking leiding/jeugd is niet optimaal. De wensen zijn niet in overeenstemming met de mogelijkheden. Als de gemeente ruimte en mogelijkheden biedt, is er onder de jeugd voldoende zin om eigen wensen en ideeën te verwezenlijken. We ontmoeten elkaar ook wel in ’t Stippie. Aparte clubs voor leeftijdsgroepen vind ik niet nodig.
De Brug is meestal wel voldoende. Informatie hoor je via via, mondeling dus. De Brug is géén aantrekkelijk blad voor jeugdactiviteiten.

Ik zou meer stalfeesten willen. Die zijn heel gezellig. Een discotheek is toch niet echt haalbaar. Het maakt voor de meesten niet veel uit als er ook kleintjes doorheen lopen, want die kunnen toch ook nergens heen. Ik denk niet dat zoiets door een sportvereniging georganiseerd moet worden, de jongeren kunnen dit onderling wel regelen, en het gaat de criminaliteit tegen. En dat iedereen zo klaagt over van alles, overlast enzo, dat komt omdat iedereen zich gewoon verveelt.
Niet alleen meisjes hebben problemen met het OV, ikzelf ook ondanks dat ik een brommertje heb. De bustijden zijn irritant, veel te weinig.

Er is hier zowiezo niets te doen. ’t is ook wel lastig dat er bij een disco kinderen en jongeren door elkaar heen lopen. Lollliepop mag niet meer, gestopt door tegenwerking van de gemeente. Flash komt terug, maar dat is maar 1x in de maand en in het weekend moet je dus buiten NdB uit, met een klote busregeling. Meisjes hebben er misschien meer last van, maar jongens ook.

Ik vind een eigen honk wel leuk, maar er moet wel leiding bij zijn vind ik, want ik acht onszelf niet in staat om het te kunnen runnen. Dat zal nooit goed gaan, denk En dan lijkt het me beter, als de leeftijdsgroepen gescheiden gaan. Maar binnenkort ga ik wel buiten NdB uit want ik ben hier wel een beetje uitgekeken.
Ikzelf ga meestal op de fiets, maar een Disco-bus lijkt me wel wat.

In het Wapen is ook niet veel meer te doen. Veronica daar, dat lijkt me wel wat.

Iedereen wil een eigen club. Ik heb geen leeftijdsproblemen. Het maakt voor een gezamenlijke tijdsbesteding niet veel uit of er 13-jarigen samen met 18-jarigen dansen. Veel mensen kennen elkaar al. Betere bustijden!

Ik mis een eigen honk waar je altijd naar binnen kunt, dat altijd open is. Kleintjes en groten heb ik liever gescheiden. Meisjes hebben meer problemen met het Ov, omdat jongens vaker met de brommer gaan.

Ikzelf ga niet veel uit, maar heb die behoefte ook niet zo. Ik weet ook niet wat er gemist wordt. Een plaats waar men elkaar kan ontmoeten zou wel leuk zijn. Ik heb géén problemen met het OV.

Ik denk dat jongeren wel eens ergens willen praten met elkaar en het Wapen is dan niet echt leuk. Het zou beter zijn, de activiteiten te scheiden voor de jongsten en de oudsten, maar ikzelf mag niet echt laat thuis komen of lang uitgaan. De bus rijdt ook te weinig. Je moet veel te lang wachten. De bus missen is echt een ramp.

Disco's voor onder de 16 zijn wel nodig, want van die oudere groepen hoor je vaak, dat ze dronken zijn en zo.
Ik mis daarnaast ook knutselactiviteiten en zo. Die zou je misschien ook apart voor jongen en meisjes kunnen organisaren.
Vervoersproblemen heb ik ook. Er moeten meer bussen komen, bijvoorbeeld eens in het half uur.
Als je bij slecht weer ineens met de bus naar school moet, ben je vaak te laat voor de bus.
Naar Weesp ga ik, als ik daar naartoe moet, met de fiets.

Er zijn uitgaansmogelijkheden voor alle groepen nodig, maar ook apart voor eigen leeftijdsgroepen is belangrijk. Als er teveel uitgaansmogelijkheden komen, kunnen er ook meer conflicten komen tussen bepaalde groepen jon-geren. Maar met mogelijkheden voor aparte leeftijdsgroepen voorkom je dat oudere kinderen jongere kinderen pesten. Dat zie je ook veel op scholen gebeuren. Dat is niet leuk, want uitgaan doe je voor je plezier. Ik mis disco’s en een plek waar je elkaar gewoon kunt ontmoeten om een beetje te kletsen of zo, zonder dat je last hebt van anderen. Clubs hoeven niet apart voor jongens of meisjes. Het hangt wel een beetje van de soort activiteiten af. Maar als er iets voor meisjes gedaan wordt, en er willen ook jongens meedoen, dan moet dat ook kunnen eigenlijk.

Zelf heb ik geen last van verkeersproblemen. Ik ga op de fiets naar school en gebruik de bus maar weinig. Ook als ik met mijn moeder uitga, gaan we op de fiets.

Uitgaansmogelijkheden zijn zeer beperkt. De SJN trekt een groep aan die ik niet zo leuk vind.Ookmijn vrienden gaan daar niet heen. Er zou een jongerencafé moeten komen, dat meer een “kakker"-sfeer heeft.
Het vervoersprobleem is vooral voor meisjes lastig, maar in de winter heeft iedereen er wel last van.

 

Voorlopige conclusie jongens die vt-voorzieningen missen:

 • Huiskamer / ontmoetingsruimte is hard nodig en
   
 • meer “Wapen"-achtige feesten (Drive-in Disco & Bands).

 

volgende   bladzijde
vrije tijd & jeugdbeleid


id-recht    vrije tijd  voor  jeugdbeleid     gyp.nl