vrije tijd & jeugdbeleid

 

1.4   Jongeren en hun VT-problemen

Onderzoekresultaat:

Probleemstelling:

 1. Herken je die wensen & problemen en hoe denk je daar een oplossing voor te vinden?
 2. Heb je weleens overlast ervaren?
 3. Ben je voldoende op de hoogte van wat er allemaal in NdB te doen is?

 

1.4.1    Meisjes & VT-problemen

Er is inderdaad weinig voor eigen ideeën van jongeren in NdB. Ook worden er veel te weinig leuke dingen georganiseerd. Wij kunnen best wel dingen voor onszelf organiseren, als er wat meer gelegenheid voor wordt gegeven door de gemeente. Ik ben zelf graag bereid daaraan mee te helpen.
Ik ervaar geen “overlast”en ook niet te weinig informatie, want er wordt gewoon niks gedaan.

Ik ken de SJN als een organisatie die wel het een & ander probeert, maar niet met de gewenste resultaten en die plannen van hun zijn volgens mij door de gemeente de grond ingestampt. Er is hier op de Middenweg wel eens een clubhuis neergezet, maar de buurt was snel met klachten over overlast. Ikzelf heb geen last van vandalisme maar als iedereen hier uit is geweest, dan sluit alles al om een uur of één en dan zie je wel een spoor van vernielingen want dan komt er dus verveling. Niemand wil meteen naar huis. En ik denk dat wat er ook gedaan en georganiseerd wordt, er altijd overlast en klachten van zullen komen want het is hier gewoon voor de meeste dingen te klein. En ik denk, dat als men echt wil, dat men het dan beter NdB kan gaan zoeken, wat naar mijn idee ook wel het meest gebeurd. De Brug informeert genoeg, het nieuws zou wat beter verzameld moeten worden en bij elkaar geplaatst.

Er worden af en toe wel feesten georganiseerd waar ik wel naar toe ben geweest. Daar heb ik wel wat mensen leren kennen, maar om dan gelijk een telefoonnummer te vragen, dat doe je ook weer niet. Ik ben ze ook niet meer tegen gekomen. Het zou dus wel handig zijn om een ontmoetingsplek te hebben.
Er is hier erg weinig te doen, dus er is niet veel info te geven.
Af en toe staat in de Brug wel iets over de Flash, maar dat stelt weinig voor. Als er iets is, staat dat wel uitgebreid vermeld.

Ik heb géén probleem over vrije tijd. Het zou misschien wel leuk zijn als er af en toe eens wat leuks voor kinderen zou zijn, maar ik hoef daar niet vaak naar toe. Van vervelend gedrag van kinderen heb ik géén last. Er is wel veel hondenpoep.
Af en toe lees ik De Brug wel, maar daar staat niet zo veel in.

Wij zijn vaak met voorstellen gekomen, maar je hebt echt ’t idee dat de gemeente er niks voor wil doen. Ik zou er zelf wel mijn VT in willen steken. Ik denk dat de gemeente wel denkt dat ze wat doen, maar daar zijn wij niet blij mee. We gaan langs elkaar heen en hebben geen vat op elkaar
Er zijn ook wel een paar mogelijkheden geweest om iets te doen. Er komt b.v. een kerk leeg die ze willen platgooien of verkopen en de meesten zeggen; “Dat zou “het” zijn. We
missen echt een plek om ’s avonds heen te gaan om een kaartje te leggen of wat te babbelen, een soort inloophuis. Er is zeker ook behoefte om zelf dingen te doen voor inrichting en om ook ’s middags wat te doen.
Het hoeft helemaal niet commercieel. Als we zelf dingen doen, hoef je er niet aan te verdienen, dat maakt het voor ons een stuk goedkoper.
Uit verveling ontstaat vandalisme. Je staat daar maar wat op straat, omdat je nergens heen kunt. Ik doe het zelf niet echt, maar ik zou zelf niet tegenhouden, wat je misschien normaal wel doet. En achteraf denk je: “hadden we dat nou wel moeten doen”. Maar als je nou ergens een plek had om wat te zitten praten of wat te doen met een muziekje erbij, dan is dat allemaal heel anders. De politie hier zijn ook echte klootzakken, ze pakken je op alles. Ze doen wel gewoon hun werk, en sommige dingen zijn ook wel verkeerd, maar als je niks anders kunt, ga je toch ook een beetje uitdagen. We hebben niet echt last van ze, want als je last hebt is het ook wel een beetje je eigen schuld. Maar je vraagt je soms wel eens af, of ze niks beters te doen hebben.
Ik mis soms wel ideeën in de Brug. Een jongerenblad zou wel leuk zijn en kan voor sommigen ook een leuke hobby zijn, maar er is gewoon te weinig te doen.
Ik ervaar zelf niet dat er geen ruimte is voor eigen initiatieven, maar ik heb wel gehoord dat
dat voor anderen wel geldt. Veel jongeren zouden zelf graag een eigen clubhuis willen of een ontmoetingscentrum. Een club voor jeugdwerk zou een jeugdcentrum willen ergens op de Middenweg en daar is wel veel kritiek op geweest. Ik herken wel, dat er voor jongeren weinig aantrekkelijke dingen worden georganiseerd. Eén keer in de drie weken wordt er maar een disco georganiseerd en die wordt dan in de kantine van de sporthal of de voetbalvereniging gehouden. Dat is niet aantrekkelijk. Een eigen centrum voor jongeren lijkt mij een heel goede oplossing. Je kunt dan zelf de sfeer bepalen. Dat trekt ook veel meer jongeren aan en je hoeft dan ook niet naar Hilversum, Weesp of Amsterdam, maar kun in Nederhorst blijven.

Met vandalisme heb ik wel te maken gehad. Er is een glasbak en een bushokje vernield en dat komt volgens mij puur uit verveling. Vandalisme zou een stuk minder worden, als er meer uitgaansmogelijkheden komen, dat weet ik zeker.
Voor informatie vind ik De Brug heel goed, maar het is erg algemeen.
Er wordt teveel aandacht aan sport en kerk gegeven, maar weinig aan jongerenactiviteiten. Dat zal ook wel komen, omdat er weinig georganiseerd wordt voor jongeren, maar dat ligt niet aan De Brug. Wat er gebeurd, wordt wel vermeld, maar meestal in een klein hoekje geplaatst.

Ikzelf ben ook een keer naar de gemeente toegestapt voor meer ruiterpaden, maar de gemeente komt dan met: “Sorry meisje dat kan gewoon niet, het kost allemaal veelteveel geld en dat hebben we hier niet.”
Ze bouwen dan wel de Blijk vol maar dat eigen honk had er al moeten zijn natuurlijk. Ik vind dat er echt een eigen jeugdhonk moet komen, wat er mee gebeurd, moeten we dan
samen uitzoeken. Ik denk, dat als er een eigen plaats voor de jeugd is, er voldoende ideeën bestaan om het allemaal met elkaar op te lossen en draaiende te houden.
Ik heb niet echt last van de poep enzo, maar er zou een apart strandje moeten komen voor honden en paarden etc.

De Brug lees ik wel. Ik vind het wel een grappig krantje maar echt alleen voor de jeugd is niet haalbaar. Het zou wel leuk zijn een aparte pagina en ik denk dat er dan ook wel meer zal komen, maar nu is het niet echt de moeite.

Ja, er is weinig ruimte voor eigen initiatief. Mijn broer voetbalt wel eens, maar de gemeente wil geen goaltjes neer zetten. Alles wat de jongeren vragen, wil de gemeente niet. Disco’s worden vaak in de Blijk, het parochiehuis of SCN gehouden. Jongeren wilden dat in een boerderij organiseren, maar dat werd ook in de grond gestampt. Dat was ergens op de Middenweg, zonder last voor buren. Er lag ook een landje naast, zodat je er kon voetballen of zo. Maar ja, dat ging niet door dus.
Soms voetbal ik wel eens mee, maar heel veel mensen laten hun hond uit op het voetbalveld. Je glijdt vaak uit over de poep en dat vindt je moeder ook niet zo leuk.
Een apart krantje, dat bijvoorbeeld eens in de maand uitkomt lijkt me erg goed, want de Brug plaatst het heel
rommelig, niet goed aangeduid, zodat je er snel overheen leest. Een aparte krant kan bijvoorbeeld ook alle ruildingen plaatsen.
Er is volgens mij weinig ruimte voor eigen initiatief. We hadden een speelplaats hier, maar dat is nu allemaal weg. Er zijn huizen gekomen. Dat vind ik niet echt leuk. Ook kleine
kinderen hoor je daarover.
We zijn nooit naar de gemeente geweest om daar over te praten. Of de gemeente wil meewerken, weet ik dus niet.
Ik heb nog gehoord, of er geen aantrekkelijke activiteiten worden georganiseerd. Ik zou wel een jeugdhonk willen, waar spelletjes en zo gedaan kunnen worden. Daar is denk ik veel belangstelling voor.
Er is inderdaad veel overlast. We wonen vlak bij een speeltuin en daar ligt overal poep en er wordt veel gesloopt.

Er zou eigenlijk een apart blaadje voor kinderen zelf moeten komen. De Brug lees ik niet, dat doet mijn moeder wel, maar de kinderen van mijn leeftijd lezen De Brug meestal niet.
Er is wel buitenruimte als je dat wilt, maar niet binnen. Ik ga niet zoveel uit, dus ik weet niet of er te weinig leuke dingen georganiseerd worden.

Ik heb geen last van vervelend gedrag van andere jongeren en van poep op het strandje heb ik ook geen last. Daar kun je gewoon overheen stappen. De Brug gaat meer over bejaarden en FC Nederhorst en zo. Ik mis daar leuke dingen voor kinderen in. Een stripverhaal bijvoorbeeld. Verder kan ik nu niet zoveel bedenken.

Of er weinig ruimte is, weet ik niet. Ik vind wel, dat er weinig leuke dingen zijn voor ons. De Bergse Speeltuin doet maar één keer per jaar iets leuks en ook het zomerspektakel is maar één keer per jaar. Ik zou wel willen meedoen met het organiseren van een jeugdhonk. Er komen teveel honden op het strandje achter de Blijk. Ik hoor wel eens wat via schoolvrienden. Meer dan via de Brug.

Er komt hier nooit een popgroep. Er is veel hondenpoep op het pleintje. Ik lees de Brug altijd, maar er zou misschien ook een keer per maand een apart kinderblad kunnen komen.

Weinig ruimte zeker, ze bouwen alles vol, als ze nu eerst eens aan een jeugdcentrum gaan werken en dan alles volbouwen.
Ik ga zelf niet naar de gemeente toe, maar dat gebeurd wel van Lolliepop uit met de SJN. Toen de keer dat er een handtekeningactie werd gehouden was ik er niet bij. 1500 handtekeningen hadden ze opgehaald en daar hebben ze niks aan gehad, want er werd niet op gereageerd en het werd zo gedumpt. Ikzelf heb niet gehoord waarom het niet aansloeg. Er heeft wel wat over in de krant gestaan. Iedereen wil wel heel graag iets doen maar wie begint er? Je moet dan echt een oudere van boven de twintig hebben, want als wij er gaan staan dan hoor je ze denken: “Moet je die pubers daar zien staan!”
Wat mij betreft wordt er voor zover ik weet niets georganiseerd. Als er al wat te doen is, is het altijd in een gehuurde ruimte, niet van de jeugd zelf. Je moet het schoon houden, maar kan er niet je eigen gang gaan wat betreft de inrichting enzo. We hebben dan zoiets van: “Nou, jongens het is gehuurd dus het moet maar, we maken er maar het beste van”. Als er dan b.v. Flash is die best wel goed draait, dan gaat iedereen erheen want er is niks anders en je komt iedereen er tegen. Dat is dan wel gezellig, want anders moet je toch naar Hilversum en dat kost dan weer geld voor een auto of busvervoer en je kunt je niet echt uitleven, want als je moet rijden mag je géén biertje drinken en als je met de bus gaat moet je om half twaalf weer terug.
Ik wil, als er wat komt graag meewerken. Ik denk ook, dat de overlast minder wordt als er een eigen honk komt. Een bijdrage zal ik zeker leveren en denk dat we zelf een honk goed
draaiende kunnen houden.

Er is inderdaad weinig ruimte voor eigen ideeën. Ik herken dat probleem heel goed. Er werden door Lolliepop wel veel leuke activiteiten georganiseerd, maar de SJN is nu niet meer actief. Een eigen ontmoetingsruimte zou wel leuk zijn, een groot jongerencentrum met een eigen discozaal is misschien teveel voor dit dorp. Een eigen honk met eigen mensen zou wel moeten kunnen.
Agressie of vandalisme komt wel voor. Een beetje a
-sociaal gedrag ook. Jongens die wat stoer lopen te doen en zo.
Een eigen jeugdhonk zou voor alle jongeren aanspreekbaar moeten zijn. De Brug is het enige middel voor informatie. Het voldoet wel en ik geloof niet dat je er meer van kan verwachten.

Ik zou niet weten, waar je met ideeën heen moet. De gemeente wil geen ruimte geven, b.v. aan het S.J.N. of skateboard-jongens.
Ik merk weinig van overlast. Ik heb er ook nooit over gehoord.
Dat er niks in De Brug geschreven wordt voor jongeren, komt omdat er in NdB niks gebeurd. De Brug zou wel veel leuker gemaakt kunnen worden door een jongerenhoek op
te nemen. Ik haal ook wel eens wat informatie uit Netwerk van SCN.

 

Voorlopige conclusie meisjes met VT-problemen:

 • De helft van de meisjes oordeelt negatief over de bereidwilligheid van de gemeente.
   
 • Er is grote behoeft aan een ontmoetingsplek, jeugdhonk, minder aan een eigen jeugddisco, als Het Wapen of anderen vaker disco’s & c kunnen organiseren.
   
 • Overlast wordt genoemd in relatie met honden en hondenpoep op veldjes, strandjes & straat en komt daarnaast enigermate voor met betrekking tot sociaal verkeer & openbare orde (agressie, vandalisme, baldadigheid) en de geluidsoverlast (Wapen).
   
 • De Brug (met jeugdaandacht) is voldoende.

 

1.4.2   Jongens & VT-problemen

Er is in NdB niet zo veel plaats om te spelen. Er is geen crossbaan en de speelweides worden gebruikt als uitlaatplaats voor honden, waardoor je vaak een sliding door de poep maakt. Dat is niet zo fris. Er zijn best wel weinig activiteiten hier in het dorp. Er wordt wel een sportman of -vrouw gekozen, maar verder is er niet zoveel.
Van vandalisme heb ik weinig last, wel van poep op de speelweide. Af en toe slaat er wel wat op paaltjes geschreven of worden er takken in de speeltuin afgebroken, maar echt last heb ik niet. Misschien zou er wat uitgebreider in de Brug kunnen worden geschreven. Vaak lees je over de dingen heen. Zoals laatst over de jeugdcompetities.
Misschien zouden er ook wat meer aanplakborden kunnen worden geplaatst.

Vroeger vond ik het erg vervelend dat je nergens kon crossen maar nu doe ik dat gewoon op straat. Als je een eigen honk hebt kun je zelf bepalen wat je ermee doet en dan is er minder kans op conflicten. Van poep heb ik wel last maar van baldadigheid niet. Flash staat altijd wel aangegeven maar de rest moet je altijd onder de vergunningen zoeken, dan staat er dat de gemeente weer een muziekvergunning heeft verstrekt voor dit of dat.

Ik ga niet zoveel uit in NdB. Ik weet dus niet of er weinig ruimte is voor jongeren. Er zijn inderdaad geen aantrekkelijke activiteiten voor jongeren, maar daar komt nu misschien een oplossing voor. Agressief gedrag kom je wel tegen, maar dat is volgens mij uit pure verveling omdat er weinig te doen is voor wie in NdB wil blijven.
De Brug zou een betere informatiefunctie kunnen hebben. Nu stelt het niet veel voor.

Jongsten vermaken zich beter. De oudere jeugd wil meer, in de latere uurtjes. Jongens willen meer. Zij zijn anders aangelegd dan meisjes.

Er is veel behoefte aan een club voor iedereen ’s middags voor de kleintjes en ’s avonds voor de grotere. Wat de skateboard baan betreft, hebben we zovaak naar de gemeente iets geprobeerd, maar ze doen gewoon niks. Dus hebben we maar zelf een skateboardramp gemaakt. Ik denk dat als de gemeente met een onderkomen komt aandragen, dan is er volgens mij wel voldoende initiatief vanuit de jeugd te verwachten en kan iedereen zijn ideeën wel kwijt. Tafelvoetbal is erg gewild.
Ik heb géén last van hondenpoep. Op het strandje is het wel irritant. Verder heb ik ook géén last van vandalisme.
De Brug geeft voldoende informatie. Wat er te doen is wordt in De Brug gezet of je hoort het via vrienden.

Ouderen hebben meer behoefte om uit te gaan, en ze mogen langer wegblijven. Afstand school is lastig i.v.m. contact met vrienden.

Handtekeningenacties worden wel vaak gehouden maar het haalt bijna toch nooit iets uit. Je raakt er een beetje gefrustreerd van.
Een ontmoetingscentrum interesseert me niet zo.
Toen ik kleiner was heb ik me vaak geërgerd aan de hondenstront en geprobeerd er wat aan te doen met anderen, maar het haalt niks uit.
De Brug is volgens mij voldoende voor hier, want er is niet meer.

Een jeugdhonk zou wel leuk zijn maar ik weet niet of men er al wat voor geprobeerd heeft. Ik weet ook niet wat er aan zou kunnen gebeuren. Ik heb ook géén last van vandalisme of hondenpoep.
Apart infoblad over wat er allemaal te doen is zou wel leuk zijn.

Ik heb het idee dat er wel genoeg geprobeerd wordt, maar ik wil niet echt klagen. Ik ben over het algemeen wel tevreden met de bestaande activiteiten dus.
De gemeente werkt ook best wel tegen en als er dan wat mogelijk is, dan is er altijd wel last van klagende buren, wat ik dus wel te begrijpen vind. Het is wel raar, dat ze hier bestaande ruimtes volbouwen en dat er nog steeds geen eigen jeugdhonk is.
Verder denk ik dat de Brug wel voldoende is, want er is toch niet veel hier.

Er wordt te weinig voor jongeren gedaan. Het zou leuk zijn, als er elke week weer wat te
doen is.
Honden overlast is er. Er zouden ook gewoon hekken geplaatst kunnen worden tegen honden.
De Brug informeert goed genoeg.

Ik vond het wel leuk dat er bij de lijst een zwembad stond want als je nu wilt zwemmen dan moet je toch naar Weesp, en de wateren die hier zijn worden teveel gebruikt door honden enzo.
De gemeente doet de ideeën altijd van de hand. Het kan natuurlijk dat er geen ruimte is en dat ze helemaal geen geld hebben voor sommige dingen. En dan is de gemeente nog zo dat als ze een bepaalde plek aanwijzen het niet de plek is die we zelf in gedachten hadden. Ze willen wel veel, maar ik denk dat het altijd weer teveel geld kost. Nieuwe woningen kosten zoveel miljoen, maar voor de kinderen zijn ze meestal wel goedkoper uit.
De Brug lees ik wel maar er staat niet echt veel in voor mijn leeftijdsgroep.

Er is weinig ruimte voor jongeren. Er moest bijvoorbeeld een skateboardramp komen, maar er was geen geld, maar ook geen plek. Terwijl er naar mijn idee plaats genoeg is in NdB.
Ik heb niet het idee dat er behoefte is aan een jeugdhonk om elkaar te ontmoeten. Dat kun je ook in de speeltuin, dat is voor mij het zelfde.
Vandalisme komt veel voor. Er worden speeltuintjes gesloopt. Als je voetbalt val je vaak in de poep. Dat is niet leuk.
Alles wat gebeurt, staat in De Brug. Of ik weet niet dat er meer gebeurd. Een apart hoekje voor alleen jongeren zou wel leuk zijn.

Als er een ruimte voor ons zou zijn of als er meer georganiseerd zou worden denk ik wel dat ik er gebruik van zal maken. Maar de onvrede duurt nu al zolang dat je eigenlijk meer voor de volgende generatie zit te pleiten, en dat is natuurlijk ook niet slecht. Er wordt gewoon teveel geluld en te weinig gedaan. SJN organiseert ook wel eens wat, maar het zijn altijd moeilijke woorden die de gemeente gebruikt en als je zo niet kan praten dan lukt er niks.
Iedereen vond het feest bij het 100-jarig bestaan van de kerk ook heel gezellig.
Weinig last van vandalisme, maar je hoort wel dat het er is.
Ik lees de Brug alleen voor de A
H-reclames en de politieberichten, want voor de jeugd staat er weinig aantrekkelijks in.

Er is een jeugdhonk geweest maar dat mocht niet van de gemeente, veel overlast uit de omgeving. Het is wel alom bekend dat een zeker raadslid niet echt populair is onder de jeugd. Die heeft o.a. gezegd dat er géén Tros, Veronica, disco’s meer mogelijk waren, en dat vind ik wel jammer, want dat was altijd wel gezellig. Maar goed, wat kan je eraan doen, ze zit in de gemeenteraad.
Ik organiseer zelf ook wel feesten maar dat is meestal voor een vaste groep. De ruimten die nu afgehuurd worden voor feesten enzo zijn niet gezellig genoeg, want je kunt het dus
niet inrichten naar de smaak van de jongeren. Een eigen ruimte. De mensen weten wel wat ze ermee aan moeten. Een vaste kracht is wel handig want dan kan het altijd open zijn, in ieder geval in de avonden.
Overlast van poep is wel groot. Van vandalisme heb ik geen last, maar het is er wel.

De SJN schijnt uit de sporthal gezet te zijn en verder is er geen ruimte voor nieuwe activiteiten. Er worden weleens leuke dingen georganiseerd, vooral eenmalig, maar het komt toch te weinig voor.
Ik merk wel eens, dat er baldadigheid voorkomt, antennes van auto’s slopen en dat soort dingen. Op de strandjes komen teveel honden, waardoor het niet prettig zwemmen is.
De Brug zou inderdaad veel beter moeten (en kunnen) functioneren. Het blad wordt naar mijn idee wel goed gelezen.

 

Voorlopige conclusies jongens met VT-problemen:

 • Oudere jongens gaan vaker uit buiten NdB dan meisjes en hebben minder vervoersproblemen. Ze herkennen dit probleem wel.
   
 • Een ontmoetingsruimte scoort ook bij hen hoog en er zouden meer “Wapen-feesten” mogen komen.
   
 • Jongere jongens herkennen minder vandalisme dan meisjes en de oudere jeugd.
   
 • Bij de ouderen is er minder behoefte aan een “Brug” als infomagazine. Er is wel voorkeur voor een jeugdvriendelijker opzet.
   
 • Ook jongens hebben negatieve ervaringen met de gemeente als politieke instelling.

volgende   bladzijde
vrije tijd & jeugdbeleid

 


id-recht    vrije tijd  voor  jeugdbeleid     gyp.nl